Hangfoglalás · Hang- és Hangszertechnikai Online Magazin

 A Jazz Bulletin hírei 

2011. április 6. 08:30

A 20 esztendős Magyar Jazzkutatási Társaság lapja, a Jazzkutatás 2011. januárja óta 16. évfolyamában jár. Először papír alapon, majd CD-ROM formátumban jelent meg. Ötödik esztendeje az Interneten havi lapként üzemel a www.jazzkutatas.eu portálon. Az évek folyamán sok száz tanulmány és cikk jelent meg a lapban, függetlenül mindenfajta előítélettől, legyen szó stílusokról, zenészekről, zenekarokról, kiadványokról. Az érdeklődőknek a továbbiakban, bulletin formájában küldik el a lap legfrissebb cikkeire (is) rendszeresen felhívó értesítőjüket, melynek 2011. évi első kiadását olvashatjátok az alábbiakban.

 

 

Megszületésének 15. évfordulóját ünnepelte a MüPában a Gramofon, Klasszikus és jazz című folyóirat, amely működésének másfél évtizede alatt mind a klasszikus zene, mind a jazz területén iránymutató mérföldkő lett s hosszú évek óta igen komoly a lap világzenei irányultsága is. Korábbi jazzszerkesztője, Zipernovszky Kornél ma a lap főmunkatársa. Bércesi Barbara, a jelenlegi jazz-szerkesztő pedig az első olyan hazai női jazz szakíró, akit komolyan lehet és kell venni.
A lap március 16-tól lényegesen kibővített formában érhető el az Interneten:
http://gramofon.hu/

A honlapról a lap 2001 és 2010 közötti száma letölthetők és „Az állományok terítésmentes terjesztése, másolása korlátlan példányszámban engedélyezett. Az állományok értékesítése a kiadó jogainak megsértését jelenti, és büntetőjogi felelősségre vonással jár.”

***

A Debreceni Egyetemen a „Jazzbarátok köré”-ben Grégász Miklós zenei könyvtáros szervezésében 2010. szeptember 15. és 2011. március 16. között Simon Géza Gábor 8 részes „Dzsessz te még az én utcámba - Jazz és irodalom” címmel előadássorozatot tartott az alábbi tematikával:

1. Az amerikai jazzkorszak irodalma és zenéje
Scott Fitzgerald, Van Vechten és mások.
Korai jazzbandek: Louis Armstrong, Benny Goodman, Lionel Hampton, Artie Shaw stb.

2-3. A magyar ragtime- és jazzkorszak I-II. rész
Magyar költők és írók ragtime- és jazzvonatkozású művei 1945-ig.
Brichta Cézár, Erdődy Elek, Erdődy János, Heltai Jenő, Jókai Mór, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móra László, Móricz Zsigmond, Somlyó Zoltán, Szini Gyula, Weiner István stb.
Bohém Ragtime Jazz Band, Buttola Ede, Chappy, Martiny Lajos, Solti Hermin és mások ragtime- és jazzfelvételei

4. A modern amerikai jazzirodalom
Tiszay Andor műfordításai amerikai költőktől, valamint Roark Bradford, Truman Capote, Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Toni Morrison művei.
Ornette Coleman, John Coltrane, Lee Konitz, Sonny Rollins, Gerry Mulligan, Lennie Tristano és mások felvételei

5. A német „jazz és irodalom” vonal
Heinrich Heine költeményei, Zoller Attila zenéi.
Christian Morgenstern versek, Tomsits Rudolf zenéi.
Egy kelet-német költő, Jens Gerlach versei, Simon Géza Gábor fordításai,
Miles Davis, Scott Joplin, Django Reinhardt stb. zenéivel

6. Angol, francia és belga kapcsolat irodalom és jazz között
Christian Gaillin, Robert Goffin, Jean Rhys, Boris Vian és mások.
Angol, francia, belga, amerikai jazzfelvételek

7. A csehszlovák, a lengyel és az orosz irodalom kapcsolata a jazz-szel: Josef Skvorecky és társai.
Az 1940-es, 1950-es, 1960-as, 1970-es évek csehszlovák jazzfelvételei

8. Jazz és irodalom Magyarországon a 20. század második felében
Fodor András, Garay Gábor, Granasztói Pál, Ladányi Mihály, Örkény István, Szabados György és mások művei.
Beamter Bubi, Martiny Lajos, Szabados György, Tabányi Mihály és mások zenéi

A hatalmas sikerrel futó sorozat egyes előadásait számos más városbeli megfigyelő is figyelemmel kísérte és hamarosan további városokban is hasonló tematikájú hosszabb-rövidebb sorozat indul Simon Géza Gábor előadásaival.

***

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében minden hónap harmadik csütörtökén „Jazzlemezek a könyvtárban” címmel európai és ázsiai országok jazzéletéről tart előadást Simon Géza Gábor. A hangfelvételek a könyvtár anyagából kerülnek ki.
2011. március 17-én az „In Memoriam Szabó Gábor” című műsorral tisztelegtek a világhírű magyar jazzgitáros 75. születésnapja előtt.
A sorozat 13. estje április 21-én 17.30-kor a szlovák jazzt járja körül: http://www.jazzkutatas.eu/article.php?id=750

***

A 2011. március 25. és 27. között Kecskeméten megtartott huszadik Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál a Liszt évforduló jegyében Liszt Ferenc és ragtime, valamint a jazz kapcsolatát taglalta többek között a „ragtime királynő”, a kanadai Mimi Blais és a „ragtime király” a norvég Morten Gunnar Larsen közreműködésével.
Az összes zongorista közreműködő a különböző zeneakadémiákon klasszikus zenei végzettséget szerzett és így egyáltalán nem volt meglepő, hogy Liszt Ferenc, Wolfgang Amadeus Mozart, Szergej Rahmanyinov, Frédéric Chopin, Edward Grieg és Thomas Gottschalk műveit igen magas művészi színvonalon szólaltatták meg eredetiben, majd bemutatták, hogy az egyes darabrészletek felhasználásával hogyan születtek világhírű ragtime- és jazzkompozíciók.

A Magyar Jazzkutatási Társaság a fesztiválra megjelentette Dr. Ittzés Tamás „Franz Liszt's Influence On The Ragtime And Swing Era - Historical and musical parallelisms” című kötetét.
A magyar nyelvű változat korábban a „Fejezetek a magyar jazz történetéből 1961-ig” című kötetben jelent meg.

A fesztiválra két lemezújdonság is megjelent: a „Bohém Trio + 1” első lemeze és a „Bohém Összes”: http://www.bohemragtime.com/hu/news.html.

A budapesti Bohém Klub legközelebbi budapesti estje április 14-én a Kulteában lesz: http://www.mkvm.hu/index.php?p=koncertlist&id=907&tbl=program

***

A Katolikus Rádió internetes adásában két műsort szentel Szabó Gábornak.
2011. április 7-én és 14-én egyaránt 20.34-kor a kétrészes műsorban Balogh Tibor és Simon Géza Gábor sok zenével illusztrálva tiszteleg Szabó Gábor művészete előtt. A műsorok a későbbiek során is meghallgathatók a honlapról: http://www.katolikusradio.hu/

***

Április 12-én 19 órakor a Háló Közösségi Központban, Budapest, Belváros, Ferenciek tere 7/8. III. lépcsőház II. emelet (www.halo.hu) kerül sor Dudás Lajos 70. születésnapi koncertjére, amelyen Philipp van Endert gitáros működik közre. Házigazda: Deseő Csaba.
Az eseményre Dudás világkörüli turnéjának keretében kerül sor, amelynek következő állomása a bécsi Porgy and Bess-ben, Európa vezető jazzklubjában, az április 15-iki kétrészes nagykoncert lesz.

Kapcsolat     Impresszum     Médiaajálat    

Hangfoglalás Online Hang- és Hangszertechnikai Magazin
Instrument Reklám © 2018