Hangfoglalás · Hang- és Hangszertechnikai Online Magazin

„Kinyílt a hangszer, mint egy szép virág”  

2012. március 25. 06:21

A Napra zenekar március 20-án jelentette meg Naiv EP című anyagát, amit ingyenesen letölthetővé tett a honlapján. A Fonogram-díjas zenekar mesterien ötvözi a Kárpát-medence népzenéjét, a progresszív rockot, az autentikus és urbánus cigányzenét. A Napra frontemberét, Both Miklós pedig virtuóz játéka miatt csak gitárprímásként emlegeti a szakma és a közönség. 

Igaz, hogy autodidakta gitáros vagy?

Igen, magamtól tanultam meg játszani. Mindenkinek van valamihez adottsága, nekem ehhez van. Apukám gitározott, és az első akkordokat ő mutatta meg, de tanárhoz sohasem jártam. Egy csomó dolog teljesen logikus volt abból, amit mások tanárnál tanulnak, de szerintem minden bele van kódolva a gitárba. Egyszerűen magától kinyílt a hangszer, mint egy nagyon szép virág.

Mikor tudatosodott benned, hogy olyan tehetséged van, ami több tíz- vagy százezer ember közül talán egynek?

Ez egy hosszabb folyamat volt. Mivel sosem volt tanárom, valójában fogalmam sem volt, hogy mennyire gitározom jól vagy rosszul. Éppen emiatt sokáig nagyon foglalkoztatott a technika, és az első lemezünkön ez érezhető is. Szerintem a Jaj, a világ! után azért írták sokan, hogy elképesztő módon virtuóz a gitáros, mert 23-24 évesen csak toltam, mint az őrült, mivel addig nem kaptam visszajelzéseket a játékomról. A Holdvilágos című albumon már visszavettem, a Radnóti-lemezen pedig már alig van gitárszóló. Addigra ért be nekem, hogy ez egy tudás, de nem erről szól maga a zene. A gitárt most már céltudatosan használom: ha a dalba kell egy futam vagy egy szóló, akkor beletesszük, de pusztán azért, hogy csillogtassam a technikámat, már nem. Ha az ember egy zenekar, egy közösség tagja, teljesen átértékelődik a hangszeres tudása és annak a helye a közös egészben. Amikor 25 éves lettem, autodidakta módon hegedülni is tanultam, hogy pontosan értsem, mit is akarok, és kíváncsi voltam a népzene díszítettségére. Éreztem, hogy jó irányba haladok, de még nem tudtam visszaadni azt, amit igazán szerettem volna. Egy idő után viszont azt vettem észre, hogy új szól a gitár, mint egy hegedű.

Zavarba ejt, ha a gitárprímás jelzőt használják veled kapcsolatban?

Amikor először olvastam ezt magamról, elég viccesnek találtam. Nagyon megtisztelő, de csak részben fedi az igazságot, ráadásul sok jó gitáros van. Nem is érzem úgy, hogy ebbe a hízelgő jelzőbe bele kellene kényelmesednem, mint egy puha fotelbe. A Napra tagjai egyébként is mindannyian a saját hangszerük mesterei, Hegedűs Máté például hegedűvirtuóz.

A Naiv című új, ingyenesen letölthető kislemez mennyiben más a korábbi albumokhoz képest?

A két új dal valószínűleg kifejezetten meglepetés a Napra rajongóinak. Minden eddigi albumon fellelhető a naiv vonal, például a Pici ház című dalunk, amit nagyon szeret a közönség, de hangzásban vannak olyan megoldások, amiket korábban nem alkalmaztunk. Ugyanakkor rá fognak jönni, hogy ezt a zenét csakis a Napra csinálhatta. Az EP-n szerepel még a De sötétlik… című dalunk koncertfelvétele, amely 2008-ban a Művészetek Palotájában készült, és szerintünk sokkal jobb, mint az a verzió, ami a lemezen van.

Mikor hallhatja a Naprát élőben a közönség?

Az Akvárium Klubban május 4-én lépünk fel és ott mutatjuk be először a két új dal végleges változatát élőben.

Tölgyi Kriszta  

Kapcsolat     Impresszum     Médiaajálat    

Hangfoglalás Online Hang- és Hangszertechnikai Magazin
Instrument Reklám © 2018